Twinkle | Digital Commerce

ACM keurt samengaan PostNL en Sandd af

2019-09-05
1000562
  • 1:40

PostNL mag Sandd niet overnemen, althans als het aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ligt. De waakhond keurt de overname af. De postbedrijven schakelen nu de politiek in.

Dat de ACM de overname zou afkeuren, lag al in de lijn der verwachting. De autoriteit gaf eerder al aan dat langer onderzoek nodig was om de beoogde overname te beoordelen. En bronnen lieten eerder al aan De Telegraaf weten dat die overname waarschijnlijk niet zou worden goedgekeurd door de waakhond.

Dat blijkt inderdaad het geval. De ACM vreest dat de overname zorgt voor een monopolist op het gebied van postbezorging en dat de prijzen voor bijvoorbeeld zakelijke post de pan uit zullen rijzen. Bestuursvoorzitter Martijn Snoep: ‘Mensen, bedrijven en overheden zullen daardoor meer gaan betalen voor het versturen van post. Na zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen van de overname zijn wij daarom tot de conclusie gekomen dat we geen vergunning gaan verlenen.’

Duurdere post

Volgens de ACM zullen de prijzen voor zakelijke post voor bijvoorbeeld banken, ziekenhuizen en overheidsorganisaties met 30 tot 40 procent stijgen als een overname zou doorgaan. En ook de consumentenpost zou duurder worden. Dat op zichzelf is geen onlogische gedachte. De volume van de postmarkt neemt jaarlijks al. Zo daalt het aandeel post bij PostNL per kwartaal met zo’n 10 procent. Ook kreeg de bezorgdienst onlangs meer ruimte van diezelfde ACM om volgend jaar de tarieven voor het basispakket te verhogen. Dat mag met maximaal 16,4 procent. PostNL liet vervolgens weten dat de prijsstijging komend jaar ver onder dat percentage zal liggen.

De postbedrijven hebben nu dus nog een laatste strohalm om alsnog een overname goed te laten keuren. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) kan alsnog het samengaan goedkeuren. De bedrijven zijn het niet eens met de analyse en de onderbouwing van het besluit, laten ze weten. Het EZK heeft een ander toetsingskader dan de ACM en weegt maatschappelijke belangen, zoals werkgelegenheid de continuïteit en de betaalbaarheid van de universele postvoorziening zwaarder mee.