Twinkle | Digital Commerce

De handgemaakte slow fashion van Stygr

2019-08-09
1000562
  • [interview]
  • 1:41

De zussen Florine en Paulette Stijger zijn oprichters en designers van het nieuwe fashionlabel Stygr. Ze verkopen in hun webshop met de hand gemaakte kledingstukken.

‘Wij omschrijven onze collectie als comfortabel, basic, maar toch gedurfd. Elk item is 100% door ons tweeën ontworpen en gemaakt op de naaimachine in ons atelier in Haarlem’, steekt Florine Stijger van wal. ‘Het was altijd onze droom om samen een kledingmerk te starten. Daarbij vinden we dat de meeste mensen in Nederland te weinig durven op het gebied van mode. We onderscheiden ons van andere fashionshops doordat wij een online boetiek zijn met een kleine, met zorg samengestelde collectie. Bovendien maken we alles zelf én zijn we onze eigen modellen.’

Nederlanders durven te weinig op het gebied van mode’

Produceren op bestelling

De designers kiezen ervoor om op bestelling te produceren in plaats van te werken met voorraden. ‘We spelen in op de slow fashion-industrie. Er is al genoeg verspilling in onze economie’, vindt Paulette. Het feit dat ze alle items zelf met de hand vervaardigen, betekent ook dat de webwinkel niet meegaat in ‘vandaag besteld, morgen in huis’. Florine: ‘Wij produceren op bestelling en leveren binnen een week.’ De orders worden verstuurd met PostNL.

Pilotfase

De zussen Stijger doen letterlijk alles zelf: naast kleding ontwerpen en maken staan ze model, doen ze de fotografie, en beheren ze de webshop. Florine heeft een opleiding in maatkleding gevolgd en Paulette heeft kennis van grafisch design, webdesign en fotografie. ‘In Stygr komt alles mooi samen en delen wij onze kennis met elkaar.’ Stygr.com zit nog in een pilotfase, aldus de eigenaren. ‘We werken aan een marketingplan waarin influencers een grote rol gaan spelen. Onze uitdaging is om mensen over te halen iets meer te besteden aan een duurzaam, eerlijk en in Nederland geproduceerd artikel.’ Toekomstplannen zijn er ook: zo staan onder meer een fysieke store, een collectie voor mannen en een eigen sieradenlijn op de verlanglijst.

Het interview met Stygr is onderdeel van de rubriek 'Nieuw in de markt'. Deze rubriek komt maandelijks terug in Twinkle magazine.