Twinkle | Digital Commerce

Clustering van pakketten voor bezorging loont niet

2019-08-06
1000562
  • 0:54

Het bundelen van pakketten voor bezorging zorgt niet voor minder kosten en minder vervoer. Dit blijkt uit onderzoek van de Duitse vereniging voor de logistieke sector BIEK.

In de studie Quantitative Untersuchung der konsolidierten Zustellung auf der letzten Meile am Beispiel zweier KEP-Unternehmen in den Städten Nürnberg und München’ werden data over pakketbezorging in de Duitse steden Neurenberg en München onder de loep genomen. Uit het onderzoek blijkt dat pakketten verzamelen en vervolgens geclusteerd bezorgen, het aantal bezorgvoertuigen met maar slechts tien procent vermindert. De voordelen van het samenvoegen van logistieke zaken gaan verloren door het nodige verkeer tussen de verschillende magazijnen, zelfs als die zich op gunstige locaties bevinden. Het zorgt voor aanzienlijk meer verkeer.

Betere alternatieve opties

BIEK ziet meer heil in alternatieve opties om het bezorgen te verbeteren, zoals interactie met klanten, optimalisatie van bezorgroutes, laadplekken, kleinere magazijnen, magazijnen die door meerdere leveranciers worden gebruikt, de inzet van bakfietsen en betere verpakkingen. Dit zorgt volgens de organisatie ook voor minder administratieve rompslomp.