Twinkle | Digital Commerce

Jitse Groen: ‘Takeaway operationeel winstgevend’

2019-07-31
1000562
  • [nieuws]
  • 1:12

Takeaway.com draait voor het eerst sinds zijn beursgang in 2016 met winst, benadrukt oprichter Jitse Groen. Onder de streep nam het verlies toe.

De maaltijdbezorger heeft in de eerste helft van dit jaar fors meer bruto-omzet gedraaid vergeleken met een jaar eerder, 185 miljoen euro tegenover 110 miljoen euro. Het verlies bedraagt 37 miljoen euro. Groen geeft aan dat duurzame groei voorlopig belangrijker is dan het maken van winst. Het aangepaste brutobedrijfsresultaat steeg van meer dan 6 miljoen euro in de min naar bijna plus 2 miljoen euro.

Veranderingen

Groen zegt in het persbericht dat zijn bedrijf er nu fundamenteel anders uitziet dan een jaar geleden. ‘Overnames en autonome ontwikkeling van onze business zorgen voor sterke groei en we zijn nu winstgevend op operationeel niveau.' Veranderingen zijn onder meer de overname van Delivery Hero in Duitsland, een overname in Israël. Het maaltijdbestelbedrijf bereikte deze week een principeakkoord over de overname van het Britse Just Eat.

Minder snelle groei in Nederland

De omzet van Takeaway in Duitsland steeg met 111 procent, het aantal orders verdubbelde bijna. De groei in Nederland gaat wat minder snel. De regionale EBITDA is 29 miljoen euro, in 2018 was dit 25 miljoen euro. Het aantal orders groeide met 18 procent, de omzet met 24 procent. In totaal nam de maaltijdbezorger 71 miljoen bestellingen op in de eerste helft van dit jaar, een groei van 70 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.