Twinkle | Digital Commerce

Brillenreus EssilorLuxottica lijft GrandVision in

2019-07-31
1000562
  • [nieuws]
  • 1:29

Grandvision, het bedrijf achter optiekketens zoals Pearle, EyeWish en online brillenverkoper Charlie Temple komt in handen van de Frans-Italiaanse brillengigant EssilorLuxottica.

EssilorLuxottica koopt voor zo'n 5,5 miljard euro het aandelenbelang van ruim 76 procent over van investeringsbedrijf HAL. Na deze aankoop zal de brillenreus een bod uitbrengen op de resterende aandelen, meldt ANP. Beide partijen gaan ervan uit dat de koop binnen één jaar tot twee jaar wordt afgerond. Maar daar is onder meer wel goedkeuring van toezichthouders voor nodig.

EssilorLuxottica (bekend van onder meer Ray Ban, Oakley en Michael Kors) ontstond vorig jaar uit het samengaan van de Italiaanse brillenmaker Luxottica en het Franse brillenglazenbedrijf Essilor. De marktwaarde van het bedrijf ligt op ongeveer 52 miljard euro.

Inzetten op online groei

Grandvision, marktleider in de Nederlandse optiekbranche, bezit ruim 7.200 winkels in 44 landen en boekte vorig jaar een omzet van 3,7 miljard euro. De Twinkle100-speler zet sinds enkele jaren in op online groei. Zo kocht het eind 2017 Zonnebrillen.com en nam het begin dit jaar de Nederlandse online brillenverkoper Charlie Temple over.

In het jaarverslag van 2018 meldde het bedrijf dat in dat jaar de digitale strategie is aangescherpt, voor zowel omnichannel als voor de pure player-business. Op dit moment bedraagt het aandeel e-commerce in de sales 5 procent, het doel is dat dit in 2023 10 procent is. In de markt van verkoop van contactlenzen groeide de e-commerce met meer dan 60 procent en neemt het zo'n 10 procent van de totale verkoop in die categorie voor zijn rekening.

Mogelijk mededingingsprobleem

De Telegraaf meldt dat bod van EssilorLuxottica op GrandVision wel een mogelijk mededingingsprobleem kan opleveren. Consumenten zouden na de overname in sommige markten geen keuze meer hebben omdat EssilorLuxxotica de hele branche in handen zou krijgen. Het bedrijf maakt namelijk al de glazen, ontwerpt en produceert monturen en instrumenten zoals oogmetingsapparaten.