Twinkle | Digital Commerce

Schoonmaakapp Helpling mag geen bemiddelingskosten meer berekenen

2019-07-02
25081672
  • 1:28

Het online schoonmaakplatform Helpling doet aan arbeidsbemiddeling en mag daarvoor geen commissie berekenen. Zo oordeelde de kantonrechter in Amsterdam maandag. Maar er is ook geen sprake van een arbeidsrelatie. De schoonmaak-CAO hoeft dus niet toegepast te worden.

Op het schoonmaakplatform worden gekeurde schoonmakers aan klanten gekoppeld. Hiervoor vraagt Helpling een vergoeding aan de schoonmakers. Die commissie ligt tussen de 23 en 32 procent, afhankelijk van de duur van de opdracht, zo schrijft NRC.

Het platform speelt volgens de rechter een actieve rol in het tot stand komen van een overeenkomst tussen de klant en de schoonmaker. En daarvoor mag geen geld voor worden gevraagd. Helpling moet per 1 augustus stoppen met het berekenen van bemiddelingskosten.

Maar het is volgens de rechter ook niet zo dat de schoonmakers werknemers zijn. Dat was de mening van het FNV, dat het online schoonmaakplatform had aangeklaagd. De vakbond is van mening dat de bewering dat Helpling slechts een tussenpersoon is, onjuist is. FNV meent dat het eigenlijk een werkgever is die loon moet betalen en de schoonmaak-cao moet toepassen.

'Enkele operationele aanpassingen'

Beide partijen geven aan te kunnen leven met de uitspraak. Michelle van Os, managing director Helpling Nederland zegt dat het bedrijf zich gesterkt voelt door het oordeel van de rechter dat Helpling een bemiddelaar is en geen schoonmaakbedrijf of werkgever van de hulpen. Helpling: 'Wel zullen enkele operationele aanpassingen worden doorgevoerd om aan het vonnis te voldoen, waaronder een aanpassing van de commissiestructuur.'

De vakbond geeft aan 'heel blij' met de uitspraak te zijn. Zakaria Boufangacha, lid van het dagelijkse bestuur bij FNV: ‘De rechter bevestigt dat Helpling meer is dan een digitaal prikbord en dat het de spelregels bepaalt tussen schoonmaker en huishouden.’