Twinkle | Digital Commerce

Charlie Temple ingelijfd door GrandVision

2019-01-31
1517811
  • [nieuws]
  • 1:54

Online brillenverkoper Charlie Temple wordt overgenomen door GrandVision, marktleider in de optiekbranche. Leon Planken: ‘Onze identiteit blijft bewaard.’

GrandVision heeft de acquisitie nabeurs bekend gemaakt. De optiekreus krijgt alle aandelen van Charlie Temple in handen, financiële details worden niet genoemd. Duidelijk is dat VOC Capital Partners, dat investeerde in Charlie Temple, een graantje meepikt.

Acceleratie

De online pure player zal volgens de persverklaring als onafhankelijk merk blijven bestaan en profiteren van ‘lokale en mondiale synergiën’ die bijdragen aan de business. Het management team, aangevoerd door Leon Planken, blijft aan. Volgens de ondernemer zal de steun van de grootste optiekretailer ter wereld de groei van de Nederlandse start-up helpen versnellen.

Een nieuw bril voor Charlie

Charlie Temple werd in 2016 opgericht door Planken. Hij – zijn vrouw beter gezegd – verbaasde zich over het feit dat een nieuwe bril voor zoontje Charly ruim vierhonderd euro moest kosten. Een bedrag waarvoor je ook een iPad kunt kopen.

Eigen ontwerpen, zelf slijpen

Zodoende startte Planken met Charlie Temple, vernoemd naar zijn zoon en het Engelse woord voor brillenpootje. Behoudens de bezorging aan huis (DHL) doet het bedrijf uit Delft alles zelf. Van het ontwerp van de monturen tot het slijpen van de glazen. Charlie Temple bezorgt orders tot zes uur ’s avonds de volgende dag, kopers krijgen dertig dagen bedenktijd en twee jaar garantie.

De prijzen liggen lager dan bij Ace & Tate, een andere Nederlandse online aanbieder van brillen op sterkte, die het gros van zijn omzet tegenwoordig uit fysieke winkels haalt. Charlie Temple concentreert zich op het online kanaal.

Internationale ambities

Charlie Temple levert ook brillen in België en, sinds enige tijd, in Duitsland. Planken heeft grote internationale ambities nooit onder stoelen of banken gestoken. Afgelopen jaar verwerkte het bedrijf meer dan honderdduizend orders, volgens Planken is de onderneming winstgevend.

Zonnebrillen.com

GrandVision, eigenaar van onder andere Eyewish en Pearle, lijfde al eerder een Nederlandse online speler in: in november 2017 werd de nummer 192 van de Twinkle100 eigenaar van Zonnebrillen.com. Die acquisitie paste volgens GrandVision in ‘de strategie om online verder te groeien’.

Vandaag wordt gesproken van een ‘belangrijke stap op de digitale roadmap’ van GrandVision. Charlie Temple moet fungeren als platform voor internationale expansie in de pure online brillenbusiness.

In het komende nummer van Twinkle verschijnt een uitgebreid interview met Leon Planken.


Gerelateerde artikelen: