Twinkle | Digital Commerce

‘Amerika verscherpt toezicht Amazon’

2019-06-04
1000562
  • [nieuws]
  • 0:57

De Amerikaanse waakhond Federal Trade Commission (FTC) gaat mogelijk de machtspositie van Amazon onderzoeken. Ook andere internetreuzen als Google, Facebook en Apple worden scherper in de gaten gehouden.

Daarvoor heeft de FTC een deal gesloten met de Amerikaanse ministerie van justitie, schrijft The Washington Post. Die laatste gaat Google en Facebook scherper in de gaten houden.

Volgens de krant volgt uit zo’n deal meestal een onderzoek naar de machtsposities van de bedrijven. Aanleiding voor het mogelijke onderzoek is de aannemende groei van de machtspositie van het platform. Zo nam Amazon vorig jaar Whole Foods over, lanceert het steeds meer eigen producten, waaronder slimme speakers, en maken veel websites gebruik van de servers van Amazon. Daardoor zou de macht van het bedrijf steeds groter worden. Ook wordt het bedrijf te weinig gereguleerd, zo klinkt het.

Ook Italiaans onderzoek

In april dit jaar werd nog bekend dat de Italiaanse mededingingsautoriteit een onderzoek startte naar mogelijk machtmisbruik van Amazon. De gigant zou daar met extra voordelen komen voor externe aanbieders als zij gebruikmaken van de logistieke diensten van het bedrijf.