Twinkle | Digital Commerce

Amazon investeert in vliegtuigen, Walmart in drones

2019-06-20
35091974
  • 1:09

Amazon en Walmart, respectievelijk de grootste online en fysieke retailer ter wereld, zijn druk bezig met pakketvervoer door de lucht. Zelfde doel, andere schaal.

Amazon Air

Amazon heeft bekend gemaakt nog eens vijftien Boeing 737-800 vliegtuigen te huren van GE Capital Aviation Service, om toe te voegen aan Amazon Air. Op dit moment vliegen onder die vlag 42 toestellen op twintig Amerikaanse vliegvelden, om pakjes sneller te kunnen vervoeren op de thuismarkt. Over twee jaar moeten het er zeventig zijn.

FedEx

Amazon neemt steeds meer van het logistieke proces in eigen hand, van de first tot de last mile. Een en ander heeft er al toe geleid dat FedEx stopt met luchtvrachtvervoer voor Amazon in de VS. Een strategisch besluit, volgens de pakketreus. ‘We focussen op het bedienen van de bredere e-commerce markt.’

Drones voor Walmart

Walmart is ondertussen druk bezig met kleine onbemande vliegtuigen; The Financial Times meldt dat het concern het afgelopen jaar bijna dubbel zoveel drone-patenten heeft aangevraagd als Amazon. De combinatie van drones en een uitgebreid fysiek winkelnetwerk voorziet Walmart in theorie van een interessant concurrentievoordeel als het gaat om leversnelheid.

Lees ook:
* Walmart bezorgt voor 98 dollar per jaar boodschappen aan huis (17 juni 2019)
* Ook Walmart biedt nu one-day delivery (14 mei 2019)
* Amazon belooft standaard one-day delivery voor Prime-leden (29 april 2019)