Twinkle | Digital Commerce

‘Er komen te veel distributiecentra’

2019-05-20
1000562
  • [nieuws]
  • 0:54

Er worden in Nederland in snel tempo veel distributiecentra gebouwd, die lang niet allemaal nodig zijn. Weggegooid geld, meent 's werelds grootste vastgoedinvesteerder CBRE. Er dient meer regie en visie te komen.

Michael Hesp, senior associate bij CBRE, zegt tegen BNR dat de groei zo enorm is dat er op dit moment overal wordt gebouwd. Er is een groei van 20 procent in vijf jaar te zien. Hij vraagt zich af of de plekken waar nu gebouwd wordt, wel toekomstbestendig zijn en noemt de spreiding niet goed. Ook voorziet hij problemen bij lastiger te ontwikkelen locaties.

Verouderde bedrijfsterreinen bijvoorbeeld zijn nog niet herontwikkeld en geïntensiveerd, en daar liggen wel kansen. Regie en visie ontbreken volgens Hesp.

Toekomstige logistieke ontwikkelingen

Er moet volgens hem rekening worden gehouden de logistieke ontwikkelingen in de toekomst, zoals autonome voertuigen, 3D-printen en circulaire economie.

Hesp: ‘Ik zou graag zien dat er plekken worden ontwikkeld die blijvend waarde behouden houden en een minimale ruimte-impact hebben.’ Minder ‘verdozing’ dus.