Twinkle | Digital Commerce

'Online verkopers e-sigaretten overtreden reclamewet'

2019-04-26
1000562
  • [nieuws]
  • 0:55

Webwinkels die e-sigaretten verkopen, houden zich over het algemeen niet aan de reclameregels. Dat blijkt uit een steekproef van de NOS.

De omroep onderzocht de eerste dertig webwinkels, met e-sigaretten in het assortiment, die het tegenkwam in de zoekresultaten van Google. Daarbij keken ze of de websites en diens socialmediakanalen de reclameregels volgen. Deze regels schrijven voor dat verkopers, net als bij reguliere sigaretten, geen foto’s met de e-sigaretten op de socials mogen plaatsen. Dit omdat consumenten hier de producten niet kunnen kopen.

Sober

Daarnaast mogen de webwinkels niet actief reclame maken voor de sigaretten, ook korting geven is uit den boze. Ten slotte moeten de websites die de producten aanbieden, dit op een zo’n somber mogelijke manier doen. De producten mogen niet duidelijk naar voren komen. Uit de steeproef blijkt echter dat twee derde van de onderzochte sites dit niet op de juiste manier doen.

Overigens beboette de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar ruim de helft van de tweehonderd onderzochte webwinkels die in rook- en tabaksproducten handelen, omdat ze het reclameverbod overtraden.