Twinkle | Digital Commerce

Klantgegevens failliete webwinkels illegaal verkocht

2019-04-17
23821760
  • 0:52

Curatoren verkopen klantenbestanden van failliete webwinkels en andere bedrijven geregeld illegaal door. Met de opbrengst kunnen ze schuldeisers afbetalen.

De malafide praktijk blijkt uit onderzoek van onderzoeksplatform Investico voor Trouw en De Groene Amsterdammer. Zij namen verschillende faillissementen onder de loep.

Belofte

Curatoren mogen data niet doorverkopen als klanten hier geen toestemming voor hebben gegeven. Ze mogen dat ook niet als eerder is beloofd dat gegevens nooit verkocht zullen worden. Een faillissement doet aan die belofte niets af. Volgens Investico negeren curatoren dat soms. Bijvoorbeeld bij Hoorhetgoed.nl, een hoortoestellenwebshop waarvan het klantenbestand 7.500 euro opleverde, en bij online meubelverkoper Robin Design.

Boedel boven privacy

Curatoren zouden niet altijd weten hoe de vaak veranderende privacyregels precies moeten worden geïnterpreteerd. Een aantal geeft expliciet aan het privacybelang ondergeschikt te vinden aan het belang van de schuldeisers. Zo laat curator Maria Bowmer optekenen: 'Het belang van de boedel gaat gewoon voor.'