Twinkle | Digital Commerce

Picnic: 'Supermarkt-cao past niet bij ons'

2019-02-21
1000665
  • 1:18

Picnic vindt dat de supermarkt-cao niet van toepassing is op zijn 'shoppers en runners' en wil daarom zelf arbeidsafspraken maken met werknemers. Vakbond FNV stapt nu naar de rechter.

De vakbond zit de Twinkle100-speler al langer op de hielen. Picnic is een supermarkt en dient zich daarom aan de geldende cao te houden, vindt FNV. 'Medewerkers moeten alle dagen beschikbaar zijn, er wordt geen rekening gehouden met hun privélevens', verklaarde de vakbond donderdagochtend bij Radio 1.

'Achterhaald'

Picnic stelt echter dat zijn fulfilmentcentra niet binnen die werkingssfeer vallen en noemt de supermarkt-cao bovendien 'achterhaald' en daarom niet passen bij een 'hippe, startende onderneming die de markt openbreekt'. Mede-oprichter Michiel Muller: 'Wij betalen ook toeslagen, maar die passen bij onze werkzaamheden en het ritme van de operatie. In supermarkten zie je bijvoorbeeld in het weekeinde alleen scholieren werken en geen vaste krachten.'

Banen

Picnic wijst erop zelf voor duizenden banen in ons land te hebben gezorgd. 'Veel e-commerce bedrijven besteden hun magazijnfunctie uit, soms aan buitenlandse bedrijven of bedrijven met alleen maar arbeidsmigranten of zzp’ers, hetgeen wij juist niet doen. In drie jaar tijd hebben wij 3.000 echte banen gecreëerd voor mensen die een band met elkaar krijgen en bij elkaar in de buurt wonen.'

De komende maanden gaat het bedrijf zelf over arbeidsvoorwaarden in dialoog met zijn medewerkers. FNV, dat het bedrijf een week de tijd had gegeven te 'capituleren' voor de geldende supermarkt-cao, vestigt zijn hoop nu op de rechtbank.