Twinkle | Digital Commerce

Takeaway slaat slag in Duitse maaltijdbezorgmarkt

2019-02-01
1000562
  • [nieuws]
  • 1:44

Ceo Jitse Groen gaf het van de week al aan tegenover De Telegraaf: uiteindelijk blijven er één á twee grote spelers over per land op het gebied van maaltijdbezorging. Daarin heeft zijn bedrijf Takeaway.com vandaag een grote slag geslagen: het bedrijf neemt de Duitse activiteiten van concurrent Delivery Hero over.

Takeaway is in Duitsland actief met Lieferando.de. Voor de Duitse tak van Delivery Hero, bestaande uit Lieferheld en Pizza.de inclusief de Duitse tak van Foodora, legt Takeaway in totaal 930 miljoen euro neer. Daarvan wordt 508 miljoen euro in contanten betaalt en 422 miljoen gebruikt voor een aandeel van 18 procent in Takeaway.

‘Grotere schaal opereren’

Takeaway was in Duitsland al marktleider. Toch ziet de onderneming het land als grote groeimarkt. ‘Deze transactie stelt Takeaway.com in staat om op een aanzienlijk grotere schaal te opereren, wat essentieel is bij het opbouwen van een winstgevende online levering van levensmiddelen’, verklaart ceo Jitse Groen. ‘Hoewel de transactie de bestellingen van Takeaway in Duitsland bijna verdubbelt, is er nog steeds voldoende groei, aangezien de penetratie van online voedselbezorging in Duitsland tot de laagste in Europa behoort.’ Ongeveer 8 procent van de Duitsers bestelt bij Takeaway.

Ook krijgt Delivery Hero het recht om met een onafhankelijke commissaris toe te treden tot de Raad van Commissarissen van Takeaway.com. Behalve als het aandelenpakket lager wordt dan 9,99 procent.

Strijd om positie

In januari stelde Groen al een overname van Delivery Hero in Duitsland te overwegen. 'In elk groot land kan er maar een aanbieder zijn', verklaarde hij toen al. Vorig jaar stonden de twee partijen nog lijnrecht tegenover elkaar in de rechtszaal. Waar Takeaway.com eiste dat Delivery Hero het martkleiderschap in Duitsland niet mocht claimen. Een rechtszaak die Takeaway won. In 2015 stond de rivaliteit tussen beide partijen ook op scherp. Toen deed Delivery Hero verwoede pogingen om Lieferando, dat toen nog niet bij Takeaway.com hoorde, over te nemen. Lieferando wees dat bod op het laatste moment af en vertrok naar het bedrijf van Jitse Groen.

Afgelopen juni kocht Takeaway nog de Zwitserse tak van Delivery Hero

Lees ook: 'Groot marktaandeel Takeaway in Duitsland niet vanzelfsprekend' (13-04)