Twinkle | Digital Commerce

Aantal iDeal-betalingen tikt nieuwe mijlpaal aan

2018-11-21
1000562
  • 1:35

Het aantal iDeal-transacties is deze maand de twee miljard gepasseerd. De betaalmethode ontwikkelt zich in stroomversnelling en breekt aanstaande vrijdag naar verwachting elk record.

Maker Currence laat vanmorgen weten dat het behalen van de mijlpaal van het tweede miljard dertig maanden tijd in beslag nam; voor het eerste miljard waren dertien jaar nodig, sinds de eerste iDeal-betaling op 4 oktober 2005. Die constatering illustreert de exponentiële groei die het betaalmiddel sinds de start doormaakte. Ter gelegenheid van de twee-miljardgrens ontvangt de Voedselbank een donatie van duizend pakketten.

Gemeengoed

Van alle c2c-betalingen, onder meer vanuit Tikkie, Marktplaats en betaalverzoeken via banken, vindt 13 procent via iDeal plaats. Meer dan de helft van alle online aankopen wordt inmiddels afgerekend met iDeal: 57 procent, bleek uit de meest recente eCommerce Payment Monitor. Dat marktaandeel neemt bovendien verder toe: met een verwachte groei van 35 procent in 2018 ontwikkelt iDeal zich sneller dan de totale e-commerce markt, die dit jaar naar schatting van Currence rond de 14 procent groei boekt.

Hoewel het gebruik van iDeal alsmaar stijgt, is het gemiddelde bedrag dat consumenten via die weg uitgeven, licht gedaald van 86 euro in 2017 naar 82,01 euro dit jaar. Van alle Nederlanders tussen de 16 en 75 jaar kent 99 procent iDeal en gebruikt 94 procent van hen het betaalmiddel, van wie 70 procent met regelmaat.

Black Friday

Naar verwachting is het hoogtepunt van het aantal iDeal-transacties dit jaar nog aanstaande: Black Friday bleek namelijk in 2017 met afstand de drukste dag in de historie van de betaalmethode. Met een gemiddelde van 28 transacties per seconde vonden op die dag in totaal 2,4 miljoen iDeal-betalingen plaats, een stijging van 65 procent ten opzichte van de Black Friday-editie in 2016. Als we de diverse voorspellingen voor vrijdag aanstaande mogen geloven, gaat dat record dit jaar ruim overtroffen worden.