Twinkle | Digital Commerce

Ikea brengt huurmodel op de markt

2018-10-01
1000562
  • [nieuws]
  • 1:30

Ikea werkt aan een concept voor het verhuren van meubels. Binnenkort test de woonretailer dat in meerdere landen op de markt, evenals het nieuwe winkelconcept, waarbij digitale technologieën een belangrijk deel uitmaken van het winkelbeeld.

Dat vertelt ceo Jesper Brodin aan het Zwitserse dagblad NZZ. Met een huurmodel speelt Ikea in op de ontwikkeling van de circulaire economie. 'We merken dat die behoefte groot is onder groepen waarvan het levensonderhoud snel kan veranderen, bijvoorbeeld studenten, expats of gezinnen', aldus de topman. Zwitserland is één van de eerste landen waar Ikea zijn huurmodel introduceert; het is nog onbekend of Nederland ook een proeftuin voor het concept wordt.

Bruikleen

Steeds meer retailers introduceren concepten waarbij consumenten betalen voor gebruik in plaats van bezit. In het buitenland bieden onder meer Otto, MediaMarkt en Saturn al langer apparaten in bruikleen aan; in Nederland experimenteren onder andere Fietsenwinkel.nl en Dekbed-Discounter.nl met een huurmodel. 'Vooral de jongere generatie is op zoek naar verdere mogelijkheden voor hergebruik', aldus Ikea's ceo.

Winkelconcept

In het interview vertelt Brodin daarnaast over het nieuwe winkelconcept van de Zweedse woonketen; daarbij een met de computer verbonden projector en planningstafel meubels op een scherm tonen in verschillende opstellingen. Brodin: 'De basis van de winkels zal bestaan ​​uit online aanbiedingen en de levering van aankopen'.

Click-and-collect

De kosten voor Ikea's click-and-collect-service, die verhoudingsgewijs aan de hoge kant zijn, zullen voorlopig echter niet lager worden. Brodin verklaart: 'Natuurlijk willen we in de toekomst de laagste prijs aanbieden. Maar als we vanaf het begin lage kosten in rekening brengen, kost dat ons veel omdat de hoeveelheden nog steeds klein zijn. Digitale transformatie is moeilijk en kan erg duur zijn als je niet voorzichtig bent.'

Lees ook: 'Huren is het nieuwe kopen' (Twinkle 5-2017)