Twinkle | Digital Commerce

‘Europese digitaks zorgt voor handelsbarrière’

2018-10-23
1000562
  • 1:26

Een Europese belasting op digitale diensten is discriminerend voor Amerikaanse bedrijven, stelt de Amerikaanse Senaat. Zij roept de Europese Unie dan ook om af te zien van een invoering van de taks.

Volgens het FD hebben Senatoren van zowel de Republikeinse als Democratische partij in een brief hun zorgen kenbaar gemaakt aan Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad en Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. De Senaat stelt dat invoering van de taks een ‘ernstige nieuwe handelsbarrière’ tussen Amerika en de Europese Unie veroorzaakt.

Internetreuzen

Over de digitaks werd in maart dit jaar een principeakkoord bereikt. Internetreuzen als Google en Amazon moeten daarbij 3 procent omzetbelasting betalen over hun digitale activiteiten. Dit omdat zij gevestigd zijn in fiscaal aantrekkelijke landen, terwijl zij flinke omzetten boeken in andere landen. Door de huidige vestigingsregel lopen die landen daardoor belastinginkomsten mis.

De digitaks is een tijdelijke maatregel. 36 Europese landen werken aan nieuwe internationale regels over de belastingen middels het samenwerkingsverband OESO. Het kan echter nog jaren duren voordat die nieuwe regels zijn afgesproken.

Amazon-taks

Eerder betoogde Philip Hammond, de huidige Minister van Financiën van Groot-Brittannië voor de invoering van een ‘Amazon-taks’. Volgens hem zorgen e-commerce bedrijven ervoor dat retailers in de winkelstraat in de problemen geraken, doordat zij meer belasting moeten betalen.

Dit jaar nog werd bekend dat webshops in de VS niet langer vrijgesteld zijn van omzetbelasting. Winkels met een fysiek verkooppunt die in een Amerikaanse staat gevestigd zijn, moeten daarvoor belasting afdragen aan die staat. In het geval van verkopen via internet lag de verplichting tot het afdragen van omzetbelasting bij de koper. In de praktijk werd dit echter niet vaak gedaan, waardoor verschillende staten miljarden dollars aan hun neus voorbij zagen gaan. Een aanpassing aan de wetgeving voorkomt dit.