Twinkle | Digital Commerce

Parfumado: elke maand ruikt anders

2018-04-16
1000562
  • 1:33

Maandelijks voor € 14,95 een merkparfum naar keuze in de brievenbus. Webshop Parfumado biedt consumenten een abonnement op authentieke geurtjes. Het geurtje wordt in een travelspray van 8 ml verzonden.

‘Het is een nieuwe manier om kennis te maken met andere parfums’, aldus oprichter Martijn van Rooy. Hij begon samen met ondernemer Maarten van den Biggelaar, een ervaren parfumeur en tech- en data-experts met de abonnementsdienst Parfumado. ‘De shopervaring in deze branche is al dertig jaar hetzelfde. Parfumerieën zijn overvol en je ruikt bij de testers al snel geen verschil meer. Wij bieden als enige de mogelijkheid om voor een laagdrempelig bedrag maandelijks een parfum te ervaren.’ Het buisje van 8 ml is volgens de oprichter ruim voldoende voor een maand; de consument zit dus niet meteen opgescheept met een grote dure fles. De abonnementsprijs is inclusief verzending.

Voor parfummerken betekent deze abonnementsdienst een nieuwe distributiemogelijkheid en een mogelijk nieuwe markt. ‘Innovatief is daarnaast dat we klanten op basis van gebruikersdata en een algoritme geuren gaan aanbevelen die ze nog niet kenden, maar die ze lekker zullen vinden, á la Netflix’, zegt Van Rooy.

Logistiek en distributie vindt plaats vanuit een eigen loods in Amsterdam. Daar leveren de merken hun parfums; Parfumado draagt vervolgens zorg voor verzending van de als cadeautje verpakte reisflacons. Eén van de grootste uitdagingen blijkt klanten te overtuigen van het feit dat ze authentieke parfums verkopen, geen imitatiegeuren. Voor marketingdoeleinden zet Van Rooy Facebook, Instagram en Google in, werkt hij samen met influencers en BN’ers, en staat een geurprofielquiz op stapel om abonnees te helpen bij hun keuze. ‘In de toekomst kunnen we samenwerken met traditionele retail, omdat wij een sample-platform zijn voor de producten die zij in het groot verkopen.’ Parfumado is actief in Nederland en België en verwacht dit jaar uit te breiden naar Duitsland.