Twinkle | Digital Commerce

Vlaamse overheid houdt pleidooi voor e-commerce

2018-04-18
1000562
  • [nieuws]
  • 1:09

De Vlaamse overheid en ondernemersverenigingen Unizo en NSZ proberen met een nieuwe campagne Belgische verkopers te mobiliseren een e-commerce strategie te ontwikkelen.

Het vervolg op de eerdere campagne 'Het Internet. Ook uw zaak', die enkele jaren geleden opgezet werd met hetzelfde doel, moet opnieuw het percentage online verkopende Belgen ophogen. De eerste editie schroefde dat aantal op van 18 naar 32 procent van alle ondernemers.

Omarmen

'In een tweede fase gaan we meer inzetten op competentieversterking via praktische tools, cursussen en sessies, zodat nog meer handelaars echt online actief worden', zegt Vlaams minister van Economie Philippe Muyters tegen de Vlaamse omroep VRT. 'De lokale handel wordt niet verdrongen, maar kan e-commerce omarmen. De service op een paar kilometer, het kunnen voelen van het product... dat zijn allemaal zaken die het gros van de klanten belangrijk vindt.'

Uitdagingen

De online bestedingen in België zitten al jaren in de lift; die ontwikkeling neemt echter niet weg dat de zuiderburen relatief gezien achterblijven ten opzichte van andere Europese landen. Een aanzienlijk deel van de e-commerce omzet en de daarbij horende werkgelegenheid vloeit weg naar het buitenland. In een poging het tij te keren, verlaagt minister Alexander De Croo de loonkosten in de sector en worden regelingen rondom nachtwerk versoepeld.