Twinkle | Digital Commerce

Lokale partij De Bilt wil gemeentelijk e-commerce platform

2017-11-29
1000562
  • [nieuws]
  • 1:26

Een politieke partij in De Bilt heeft zijn zinnen gezet op een online webwinkelplatform met bijbehorende bezorgdienst voor de lokale middenstand. Een goede manier om al kostendelend omzet te genereren, aldus de initiatiefnemers.

'Forza De Bilt' voert gesprekken met een aantal ondernemers uit de gemeente; die staan er wel voor open, volgens een partijlid in AD. Het is de bedoeling dat de bezorgdienst binnen een paar uur na bestelling bezorgt en dat klanten punten kunnen sparen bij alle deelnemende bedrijven. Winkeliers die het lastig hebben genoeg omzet te draaien in kleine of middelgrote gemeentes, zouden daarmee zijn geholpen.

'Het nieuwe winkelen'

Het idee van lokale winkelplatforms is niet nieuw: zo trachtte het Hoofdbedrijfschap Detailhandel in 2011 'het nieuwe winkelen' te introduceren. Daarbij bood de organisatie aangesloten lokale winkeliers technische snufjes en vormen van digitale commerce, zoals een centrale databank en het betrekken van (mobiel) internet bij het aankoopproces. Na een opbouwfase van drie jaar moesten de oprichters echter concluderen dat het project mislukt was.

Breda

Meer succes lijkt het lokale marktplatform van Breda te hebben; daarin hebben retailers met speciaalzaken zich verenigd. Ze brengen online bestelde boodschappen naar daarvoor aangewezen afhaalpunten en leveren ze nog dezelfde dag aan huis. In een pilotproject test Marktlokaal ook aflevering via pakketboxen aan huis.

Platform van de overheid

In De Bilt vinden de partijleden die brood zien in het webwinkelconcept dat het een taak is van de gemeente om de ondernemers daarmee te steunen. Vanaf januari komen inwoners van Luxemburg te weten of een non-profit e-commerce platform op overheidsinitiatief mogelijkheden biedt; daar start Letzshop.lu, dat retailers op eenvoudige wijze aan een digitale winkel moet helpen.