Twinkle | Digital Commerce

'Chinese webwinkels ontduiken btw via België'

2017-11-11
1000562
  • 1:09

Webwinkels buiten Europa, met name Chinese online platforms, vermijden btw-overdracht aan Europese staten door goederen via België te sluizen. Dat staat vermeld in documenten van het Belgische ministerie van Financiën.

In een nota van minister van Financiën Johan Van Overtveldt, waar de Belgische krant Le Soir de hand op legde, verklaart volgens de krant de belastingdienst dat online verkopers uit het buitenland 'scherpe en oneerlijke concurrentie bedrijven door regels te misbruiken'. Dat zou gebeuren door goederen te importeren via Belgische havens en vliegvelden.

Transportland

Volgens de huidige btw-regels moet worden afgedragen in het land van bestemming, maar tussentijds 'verdwijnen' de goederen of bestaat de eindontvanger niet meer, stelt de belastingdienst op schrift. Vooral Chinese webwinkels zouden zich daaraan schuldig maken. België kan geen btw eisen, omdat de aangekomen goederen officieel in transport zijn en nog niet op de eindbestemming zijn gearriveerd.

Vijf miljard

De Europese Unie zou de schade van deze praktijken inmiddels zelf op zo'n vijf miljard euro per jaar schatten. De Belgische minister van Financiën stelt dat het land zelf maatregelen zou kunnen nemen tegen dergelijke frauduleuze praktijken, maar dat in zulke oplossingen risico's op concurrentievervalsing tussen België en de andere Europese landen liggen en een belangrijk deel van het zeeverkeer van de Antwerpse haven naar andere Europese bestemmingen beïnvloeden.