Twinkle | Digital Commerce

Wijnoutlet.nl verliest prijsstunt-rechtszaak

2017-10-03
1000562
  • 1:03

Wijnoutlet.nl heeft zich schuldig gemaakt aan oneerlijke handelspraktijken door misleidende reclame te maken. Dat besliste de rechter in een kort geding dat de branchevereniging van wijnhandelaren tegen de webwinkel aanspande.

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) daagde Wijnoutlet.nl in juli voor de rechter. De brancheorganisatie stelde dat de webshop bij meerdere wijnen foutieve oogstjaren vermeldde en ten onrechte beweerde dat wijnen een prijs gewonnen hebben. Volgens het FD constateerde de voorzieningenrechter dat die foutieve informatie bij zeven aangeboden wijnen vermeld stond.

Stuntprijzen mogen doorgaan

Oprichter Ronnie Bergsma verklaarde in juli te vermoeden dat de KVNW een stokje wilde steken voor de soms flink oplopende kortingen bij Wijnoutlet.nl, die soms oplopen tot boven de vijftig procent. 'Met zelf opgelegde regels plaatst de vakhandel de wetgever op afstand en houdt woekerprijzen in stand', zei Bergsma destijds tegen Tubantia. In de uitspraak kreeg Wijnoutlet.nl echter expliciet toestemming daarmee door te gaan. Daarnaast hoeft de webwinkel niet te stoppen met het vergelijken met buitenlandse wijnaanbieders.

Eerste keer

De branchevereniging voor wijnhandelaren spande voor het eerst een rechtszaak tegen een online ondernemer aan. KVNW telt 115 wijnimporteurs, die samen rond de 75 procent van de in Nederland ingevoerde wijn.vertegenwoordigen.