Twinkle | Digital Commerce

Marktplaats bestrijdt fraude met Gelijk Oversteken

2018-01-03
1000562
  • [nieuws]
  • 1:11

Marktplaats introduceert een nieuwe dienst om zowel kopers als verkopers op zijn platform meer zekerheid te bieden: met 'Gelijk Oversteken' belandt een betaling in eerste instantie bij het Online Betaalplatform.

Gedurende de eerste zeven dagen nadat een koper die gebruikmaakt van Gelijk Oversteken, betaalt voor een product, blijft de transactie op de derdenrekening. Geeft de koper binnen die periode aan dat hij niets heeft ontvangen, dan krijgt de verkoper het bedrag niet gestort. Na die termijn of wanneer de koper ontvangst bevestigt, gebeurt dat automatisch.

Twijfel verdwenen

De dienst is niet gratis: consumenten moeten twee procent van het aankoopbedrag betalen voor Gelijk Oversteken. De moeite waard, zegt Marktplaats-directeur Olivier van Duijn tegen AD: 'Koper en verkoper lopen zo geen risico meer bij betaling en verzending, het moment van twijfel is verdwenen. Iedereen tevreden.' Verkopers die door het Online Betaalplatform zijn geverifieerd, krijgen een vermelding bij hun account op Marktplaats.

Rechtstreekse betalingen

Het platform introduceerde eerder dit jaar een iDeal-betaalfunctie, waardoor aanbieders en kopers via de berichtenservice van Marktplaats betaalverzoeken kunnen sturen en voldoen. Die service was echter nog niet gekoppeld aan de ontvangst van een product, wat bij Gelijk Oversteken wél het geval is. Op Marktplaats vinden dagelijks zo'n 150.000 transacties plaats; volgens Van Duijn gaat het in de praktijk bij minder dan één procent daarvan mis.