Twinkle | Digital Commerce

'Amazon test eigen bezorgdienst in VS'

2017-10-06
1000562
  • 1:04

Amazon zou in de Verenigde Staten onder tafel het zelf bezorgen van producten van derde partijen testen. Daardoor kan de e-tailgigant meer producten toevoegen aan het assortiment dat binnen twee dagen bezorgd kan worden en de druk op zijn eigen distributiecentra verlichten.

Dat melden ingewijden aan Bloomberg. Wanneer Amazon voor externe bedrijven gaat bezorgen - die zijn aangesloten op Amazons verkoopplatform -, stapt het in concurrentie met onder meer grote vervoerders FedEx en UPS. Volgens bronnen heet het bezorgproject 'Seller Flex' en loopt het sinds dit jaar in enkele staten aan de westkust; uitbreiding zou in 2018 op de planning staan. Het gerucht had een negatieve uitwerking op de aandelenkoersen van UPS en FedEx.

Mondiaal logistiek netwerk

Amazon startte twee jaar geleden met bezorgproeven in India. Een eigen bezorgdienst biedt de e-tailer meer grip op de last mile en kostenbesparing ten opzichte van uitbesteding van het logistieke proces. Wereldwijd werkt Amazon aan de opbouw van een logistiek netwerk. Het bedrijf vraagt in dat kader patenten aan op allerlei logistieke uitvindingen, zoals een vliegend distributiecentrum en een opslagtechniek onder water.