Twinkle | Digital Commerce

Relativeren kun je leren

2017-09-08
1000562
  • 1:43

Sinds februari werken we voor een Amerikaanse klant waarmee we naar verwachting binnenkort live gaan. Erg mooi om in deze markt een groot project op te leveren en op vele gebieden leerzaam. De grootste les die we misschien wel hebben geleerd, is die in relativering.

De site die we hebben vervangen, was een samenraapsel van WordPress en UltraCart. De code was een ongelooflijke rommel en alles hing ongeveer met touwtjes en plakband aan elkaar. We verzuchtten meermaals dat een dergelijke site anno 2017 écht niet meer kan. Maar toch: met zijn omzet zou het bedrijf een mooie middenmoter zijn in de Twinkle100. En daar hadden we ons grootste moment van relativering te pakken. Hoe kan het dat een shop in de VS op zo’n brakke site een dergelijke omzet draait? In Nederland heb ik partijen met een veel lagere omzet zich eindeloos druk zien maken over re-platforming. En ik hoor van grote gevestigde retailers die nog moeten beginnen met e-commerce dat ze per se het beste paard van stal willen hebben.

Is het dan schaalbaar, die WordPress/UltraCart-omgeving? Nee, zeker niet, daarom vervangen we het nu ook volledig. Maar ik ben wel onder de indruk van de schaal die ze ermee bereiken. En dat heeft er niets mee te maken dat de Amerikaanse markt groter is dan de Nederlandse. Het mooie is dat ze vanwege de beperkte mogelijkheden van de site gedwongen zijn om het allemaal supereenvoudig te houden. Nu, vele miljoenen omzet later, beginnen ze tegen de grenzen van het platform aan te lopen. De overgang naar een nieuwe omgeving is overzichtelijk; uiteindelijk zijn ze in zes weken over. De nieuwe site is weer het fundament om door te groeien naar de honderden miljoenen.

Wat is de grote les hieruit? Het blijkt eens te meer dat de site vaak wordt overgewaardeerd in de performance van een e-commerce operatie. Het team dat het aanstuurt in combinatie met zaken simpel houden zijn hier key geweest voor succes. Daar kunnen veel Nederlandse partijen een hoop van leren.