Twinkle | Digital Commerce

NVM: 'Stijgende vraag logistiek vastgoed door e-commerce'

2017-11-09
1000562
  • 1:06

De vraag naar logistiek vastgoed is in de eerste helft van dit jaar gestegen met vijftig procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, constateert een vakgroep van de NVM; dat verklaart de makelaars- en taxateursvereniging door de aanhoudende groei van e-commerce.

Bedrijven zijn daarbij vooral op zoek naar nieuwbouw, aldus de NVM, die ontwikkelingen onderzocht op de bedrijfsruimtemarkt in tien gemeenten. Vanwege de lage rente durven bedrijven het steeds vaker aan zonder de zekerheid van voorverhuur te bouwen, 'op risico', en investeren beleggers graag in distributiecentra.

Groeiende vraag vanuit e-commerce

'De vraag naar (zeer) grote, moderne logistieke ruimten groeit. Deze vraag komt hoofdzakelijk vanuit de logistieke en handelssector, specifiek vanuit e-commercebedrijven', schrijft vakgroep NVM Business in zijn rapportage. 

Nieuw dc VidaXL

'Vooral op Trade Port Noord [bedrijventerrein in Venlo, red.] zijn er grootschalige nieuwbouwontwikkelingen. Zo wordt er voor webshopbedrijf VidaXL ruim 100.000 vierkante meter gerealiseerd en vestigt Lidl hier een e-commercedistributiecentrum van 70.000 vierkante meter', schrijft de NVM. VidaXL claimt met de bouw van zijn nieuwe dc het grootste van Nederland in handen te hebben; het e-commerce dc van Lidl biedt straks plek voor drie- tot vierhonderd mensen.