Twinkle | Digital Commerce

‘Meeste EU-shops willen komend jaar niet crossborder verkopen’

2017-08-22
18131019
  • 1:34

Hoewel het vertrouwen van Europese consumenten in crossborder winkelen het afgelopen jaar is verbeterd, ziet 60 procent van de detailhandelaren die online verkopen het niet zitten om het komende jaar over de landsgrenzen te verkopen.

Dat blijkt uit het recent gepubliceerde Scorebord consumentenvoorwaarden (pdf) van de Europese Commissie. Online ondernemers maken zich nog steeds veel zorgen over zaken als een hoger frauderisico, verschillen in belastingregels of nationaal contractenrecht en verschillen in consumentenwetgeving:

Gebrek aan wetkennis

De kennis van deze consumentenwetgeving is vaak ook niet voldoende bij detailhandelaren, zo verklaart de Europese Commissie. ‘Slechts 53,5 procent van de antwoorden die ze gaven op vragen over basisrechten van consumenten, was correct. Ook hier loopt het kennisniveau sterk uiteen tussen landen: slechts 36,2 procent van de Kroatische detailhandelaren is bekend met deze rechten, tegenover 62,3 procent van de detailhandelaren in Duitsland.’ De kennis is daarmee de afgelopen jaren niet verbeterd, luidt de conclusie.

Consument beter op de hoogte

Consumenten weten in vergelijking met vorige jaren ondertussen steeds beter welke rechten en plichten zij hebben bij het webwinkelen over de grens. Volgens Brussel is echter gemiddeld slechts 13 procent van de consumenten volledig op de hoogte.

Crossborder vertrouwen

Het consumentenvertrouwen in e-commerce in eigen land en crossborder is ondertussen sterk verbeterd. ‘Sinds de vorige editie van het scorebord staat het vertrouwen van consumenten 12 procentpunten hoger voor aankopen bij detailhandelaren in eigen land en 21 procentpunten hoger voor aankopen in andere EU-lidstaten’, aldus het onderzoek.

Bestedingen in Europa

Uit een studie van Ecommerce Europe bleek eerder dat consumenten het afgelopen jaar samen ruim 530 miljard euro besteedden in Europese webshops. Daarmee groeide de omzet uit de e-commerce markt in Europa met 15 procent. Volgens de organisatie winkelt momenteel één op de drie Europeanen over de grens.

Lees ook:
EU start internationale vergelijkingssite crossborder-bezorgtarieven (13-6-2017)
Experts ShoppingTomorrow lanceren digitale crossborder-tool (21-4-2017)