Twinkle | Digital Commerce

EU start internationale vergelijkingssite crossborder-bezorgtarieven

2017-11-11
25111412
  • 1:06

Er moet een website komen die de verschillende tarieven voor bezorging over de Europese grenzen vergelijkt om crossborder e-commerce een steuntje in de rug te geven. Dat vindt de Europese Commissie, die daarvoor gisteren een voorstel indiende.

Op de website moeten alle bestaande tarieven van grote vervoerders verschijnen. Voor de kleine aanbieders wordt een uitzondering gemaakt: zij krijgen geen verplichting hun tarieven te vermelden, omdat die administratieve last voor hen te zwaar zou zijn. Het voorstel moet nog langs de Europese Raad en het EU-parlement.

Prijsconcurrentie
Een transparant overzicht van internationale bezorgtarieven leidt volgens Brussel tot scherpere concurrentie, waardoor prijzen zullen dalen. Hoge bezorgkosten zouden voor consumenten de hoogste drempel zijn voor het kopen in een buitenlandse webwinkel.

Digital Single Market
Op dit moment shopt 44 procent van de Europese consumenten in webwinkels van het eigen land; slechts 15 procent winkelt online in het buitenland. Dat cijfer moet omhoog, vindt de EU; conform de richtlijnen van de Digital Single Market-strategie neemt de Europese Commissie maatregelen om crossborder e-commerce te stimuleren. Recente agendapunten in dat kader waren ook de verbetering van online consumentenrecht en het tegengaan van kartelvorming.