Twinkle | Digital Commerce

ING: 'Webwinkels verantwoordelijk voor kwart detailhandel in 2025'

2017-06-08
33501884
  • [nieuws]
  • 1:04

Het aandeel van webshops in de totale detailhandelomzet is tegen 2025 verdubbeld. Dat voorspelt het Economisch Bureau van ING. Momenteel is dat aandeel 12,5 procent; over acht jaar doet Nederland een kwart van de aankopen in webwinkels.

'Er zijn binnen de detailhandel volop verschuivingen', verwacht ING's kennismanager Dirk Mulder. 'De detailhandel groeit in 2017 en 2018, maar men kan niet rustig achterover zitten. Webshops zullen de komende jaren nog veel omzet naar zich toetrekken.'

Ten koste van buitenstedelijke winkels
Voor de totale detailhandelsector staat de verwachting dit jaar op 2,5 procent groei; komend jaar staat die nog op een voorzichtige twee procent, volgens het Economisch Bureau. Voor de winkelstraten liggen er volgens de bank nog gevoelige tikken in het verschiet, vooral voor minder stedelijke gebieden: 'Zeker buiten de grote steden, in minder kansrijke winkelgebieden, hebben winkels het moeilijk met de groei van e-commerce'.

Deelgebieden
Naast de drijvende krachten van sectoren kleding, schoenen, elektronica en speelgoed komt ook de online omzet van boodschappen doen van de grond. Bestaande supermarkten gaan vaker online, ook verschijnen er steeds meer nieuwe initiatieven op het gebied van food online.