Twinkle | Digital Commerce

Piloten klagen bij Amazon om loon Prime Air

2017-05-29
24581383
  • 0:57

Piloten van Amazon Prime Air protesteren deze week bij de aandeelhoudersvergadering van de online retailer vanwege een te laag loon. Atlas en Air Transport Services Group (ATSG) zouden ruim de helft minder betalen dan concurrerende vliegtuigbedrijven.

De piloten werken officieel bij Atlas en ATSG, maar worden op basis van een contract met Amazon sinds een jaar ingezet voor Prime Air. De retailer huurt twintig vliegtuigen per bedrijf, vijftig vliegers hebben de strijdbijl nu opgepakt. Te beginnen bij Amazon, want Atlas en ATSG geven ‘geen geluid’.

Aanpassingen in voorwaarden
De International Brotherhood of Teamsters (IBT), die opkomt voor Amerikaanse piloten, heeft een brief gestuurd aan Amazon-ceo Jeff Bezos met de vraag om de vliegbedrijven te overtuigen om het loon en de arbeidsvoorwaarden aan te passen. Vliegers krijgen volgens de bond 50 tot 60 procent minder loon dan volgens de markt gemiddeld is en geen extra pensioenvoordelen.

Tevreden over prestaties
Amazon geeft aan dat het tevreden is met ‘our partners’ performance and their continues ability to scale for our customers’. Daarmee bedoelt het bedrijf het hoge tempo dat gevoerd moet worden om artikelen razendsnel bij Prime-leden in de VS te krijgen. ‘Amazon is partnering with companies on the wrong side of the market’, zegt IBT.