Twinkle | Digital Commerce

'Malafide sites slaan toe na aankoop bij grote webwinkels'

2017-05-28
180101
  • [nieuws]
  • 0:58

De Consumentenbond waarschuwt voor kortingsdiensten die met misleidende advertenties consumenten proberen te lokken nadat zij een transactie doen in een gerenommeerde webshop. Dit zou voorkomen bij Zalando, BCC, Ticketmaster, Vliegtickets.nl en Ebay.

Bij het afronden van een aankoop bij één van de bekende webshops bieden de sites een korting aan en proberen zo nietsvermoedende kopers een abonnement aan te smeren, zo melden klagers. 'Consumenten voelen zich misleid, omdat ze denken dat het aanbod van de webshop zelf komt,' zegt woordvoerder Joyce Donat tegen Twinkle.

Advertentie in betaalpagina
Of de genoemde webshops een advertentie-overeenkomst hebben met de aanbieders die de Consumentenbond als 'malafide kortingsdiensten' bestempelt, is niet bekend. Donat: 'De aanbiedingen verschijnen aan de consument in advertentievorm, maar de kortingsdiensten zouden ook slim gebruik van tracking cookies kunnen maken.'

Marketingpsychologie

'Deze sites maken gebruik van marketingpsychologie: door de schreeuwerige teksten zien consumenten niet goed dat aangeboden korting of besparing in werkelijkheid niet gratis is, maar een abonnement van zo'n 15 euro per maand betreft', aldus de woordvoerder.