Twinkle | Digital Commerce

Bezorger Zalando lokaliseert klant in Belgische pilot

2017-05-28
180101
  • [nieuws]
  • 1:51

Een track-and-trace systeem, maar dan voor bezorgers; Zalando test met de Belgische vervoersdienst Parcify 'flexibele bezorging', waarbij consumenten uit Brussel, Gent en Antwerpen het opgegeven afhaaladres nog op het laatste moment kunnen wijzigen.

Via het gps-systeem van de smartphone van de klant traceert een Parcify-bezorger diens locatie en komt daar met het pakketje naartoe. De klant, die een melding op zijn telefoon krijgt wanneer het pakketje bij Parcify gearriveerd is, mag zich niet sneller dan vijf kilometer per uur voortbewegen. Zalando rekent nog geen kosten voor de proef met 'levering on the go'. 

Experiment met geo-locaties
'Klanten moeten vaak naar een pick-up point of thuis wachten om hun pakket in ontvangst te nemen. Deze nieuwe service is een mooie manier om dat probleem op te lossen,' zegt woordvoerder Monica Franz tegen Twinkle. 'De test is nog niet geïntegreerd in onze website, Belgische klanten kunnen op uitnodiging deelnemen. Dit is de eerste keer dat Zalando een proef doet met geo-locaties, heel bijzonder dus.'

Retour 'on the go'
De moderetailer probeert de centrale rol van de locatie van het pakket te draaien naar het centraal stellen van de klant. 'Dat gebeurt ook bij onze retourdienst 'Zalando haalt op': daarin bepaalt de klant waar de bezorger naartoe komt, niet andersom,' verklaart Franz. De retour on demand-service is sinds oktober vorig jaar landelijk beschikbaar.

Uitbreiding
Zalando bekijkt eerst de resultaten van de pilot voordat besloten wordt of de dienst elders aangeboden wordt. Parcify levert sinds dit najaar ook in Amsterdam, maar het kledingbedrijf doet nog geen uitspraken over een Nederlandse variant van de proef. 'We kijken altijd of een service wel bij de betreffende markt past,' zegt de woordvoerder. 'Als een test in België slaagt, hoeft dat niet te betekenen dat een ander land er ook klaar voor is.' Een combinatie met levering on demand voor lokale retailers, die met Zalando samenwerken in een integrated commerce-concept, is dan ook nog toekomstmuziek: 'Het zou fantastisch zijn om services te combineren, maar dit project is nog in de beginfase,' aldus Franz.

Bol.com en Parcify
De aanvoerder van de Twinkle100 biedt aan zijn Belgische klanten ook levering via Parcify. Zij kunnen tegen betaling hun bol.com-pakketjes dus ook on the go laten afleveren door de fietskoeriers van de vervoersdienst.