Twinkle | Digital Commerce

‘Contactloos betalen niet te stuiten’

2017-05-28
411231
  • [nieuws]
  • 1:27

Nu zo’n beetje alle Nederlanders een bankpas met nfc-chip op zak hebben, groeit contactloos betalen enorm. ‘Het is een hockeystick’, zegt Gijs Boudewijn over de groeicurve. ‘Mensen waren eerst wat kopschuw met betrekking tot de veiligheid, maar nu omarmen ze het in hoog tempo.’

Boudewijn is adjunct-directeur van Betaalvereniging Nederland. Hij is een van de sprekers op Digital Transactions, de opvolger van het Online Betaal Congres. Op 7 maart zal hij een update geven over ontwikkelingen in ‘het collectieve betaaldomein’, waaronder contactloos betalen.

Twee op drie betaalautomaten
‘De opmars is niet te stuiten’, zegt Boudewijn daarover. ‘Iedereen heeft zo’n pas (met een chip voor near field communication of kortweg nfc, red.) op zak en twee van de drie betaalterminals zijn er inmiddels geschikt voor. Er zijn al honderden miljoenen transacties verwerkt.’ De geluiden over de veiligheidsrisico’s zijn verstomd; er zijn geen gevallen van ‘contactloos zakkenrollen’ bekend.

Volgende stap
Boudewijn zal op Digital Transactions ingaan op nfc-bankbetalingen met smartphones, de volgende stap in de ontwikkeling van proximity payments. Op dat vlak zijn volgens hem nog wel ‘een aantal infrastructurele hobbels te nemen’. Ook mobiele iDeal-betalingen via QR-codes, sinds een paar maanden voor iedere retailer beschikbaar, komen aan de orde. Verder komt Boudewijn onder andere te spreken over de laatste ontwikkelingen rond identificatiemethode iDin, instant payments en PSD2.

_____

Digital Transactions
Digital Transactions vindt op dinsdag 7 maart plaats in Hotel Houten. Op het programma staan verder sprekers van onder andere Arriva, IceMobile, Ingenico, Innopay, MoneYou, Thuiswinkel.org en Worldline.
 
Lees ook: