Twinkle | Digital Commerce

ECB wil IBAN koppelen aan 06-nummer of e-mailadres

2017-11-11
180101
  • 1:18

De Europese Centrale Bank bekijkt mogelijkheden om internationale bankrekeningnummers te linken aan een alias, zoals een telefoonnummer of een e-mailadres. Dat moet het betaalgemak van Europese burgers vergroten. De ECB werkt samen met commerciële banken.

ECB-directeur Yves Mersch sprak met RTL Z over de voorziene koppeling, waarmee rekeninghouders hun IBAN (International Bank Account Number) makkelijker kunnen 'onthouden'. De alias neemt drempels weg om transacties te doen.

Euro Retail Payments Board
Mersch denkt dat het pan-Europese systeem over drie jaar op de markt kan komen, misschien ook eerder. De introductietermijn hangt af van de Euro Retail Payments Board, waarin onder andere Dennis van Allemeersch (Hotel Booker, voorheen PayPal) zitting heeft. Het adviesorgaan van de ECB is bezig ‘technische en juridische obstakels’ te elimineren.

Opt-in
RTL Z meldt dat de drie grootste Nederlandse banken, ABN Amro, ING en Rabobank, de plannen van de ECB toejuichen. Daarin kunnen rekeninghouders zelf aangeven of ze van de nieuwe mogelijkheid gebruik willen maken. Willen ze dat, dan kunnen ze aangeven aan welk nummer of mailadres hun IBAN mag worden gehangen.

Betaalvereniging Nederland
Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van Betaalvereniging Nederland, noemt het versimpelen van IBAN een belangrijke ontwikkeling: ‘Als het een wens van de markt is werken we er keihard aan om dat in Nederland te implementeren.’ Hij wijst op het belang van grootschalige adoptie: ‘We hopen natuurlijk dat het systeem in heel Europa wordt ingezet.’

NB: Gijs Boudewijn spreekt op 8 maart op het Online Betaal Congres in Houten.