Twinkle | Digital Commerce

'Benelux-markt biedt ondernemers grote groeikansen'

2017-05-28
180101
  • [nieuws]
  • 1:09

Ondernemers in Nederland, België en Luxemburg kunnen veel verdienen wanneer de Benelux een eenduidige economische marktconstructie vormt, stellen onderzoekers van Gentse Vlerick Business School. Volgens het onderzoek levert dat tegen 2025 23 miljard euro extra omzet op.

De 'Benelux Single Retail Market', zoals het onderzoek de voorgestelde economische unie doopt, zou veel voordelen bieden; naast extra omzet door crossborder verkoop en banenwinst stimuleert competitie tussen Benelux-ondernemers, volgens de onderzoekers, de 'digitale transformatie van de retail' en de optimalisatie van het gebruik van big data. Een eenduidige Benelux-economie zou als voorbeeld dienen voor de Europese Unie, die eveneens een uniforme markt nastreeft.

Potentieel
E-commerce in de Benelux-regio leverde in 2014 bijna twintig miljard euro op; het potentieel op deze markt is echter nog veel groter, aldus het rapport. Webwinkeliers zouden dan ook over de (Nederlandse) grens moeten kijken en meer zaken doen op Benelux-niveau, adviseren de wetenschappers.

Geoblocking
Geoblocking staat een digitale eenheidsmarkt in de Benelux momenteel in de weg, meldt het rapport. Ondernemers die weigeren te handelen met buitenlandse consumenten, vormen 'a major impediment towards fully developing the European and Benelux e-commerce market'. De onderzoekers verwijzen naar belangenvereniging Ecommerce Europe, die eerder aanbevelingen opstelde voor het tegengaan van geoblocking op Europees niveau.

Lees ook de reacties van belangenverenigingen en retailers op het onderzoek.