Twinkle | Digital Commerce

Gekraakte webshopaccounts in handen van criminelen

2018-07-20
1000562
  • [nieuws]
  • 0:59

Duizenden accounts bij webwinkels als bol.com, Zalando en Wehkamp worden gehackt en te koop aangeboden. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Uit het onderzoek blijkt dat criminelen de accounts vaak voor een euro opkopen - toegang tot e-mailadressen zijn een euro extra - en daarna veel spullen bestellen op het account van het nietsvermoedende slachtoffer. Deze spullen worden vervolgens op een alternatief adres geleverd, terwijl de rekening bij het slachtoffer op de deurmat ploft.

IPhone

Als proef op de som lukte het RTL Nieuws om op die manier via gehackte accounts dure spullen te kopen, zoals een iPhone, op naam en rekening van het slachtoffer. De criminelen laten de pakketjes meestal bij afleverpunten bezorgen, de goederen worden vaak weer doorverkocht via Marktplaats.

Monitoren

Naast bol.com, Zalando en Wehkamp worden ook accounts van New York Pizza, MediaMarkt, Ziggo Sport en Marktplaats aangeboden. De hackers komen aan die accounts door misbruik te maken van datalekken. In een reactie aan RTL Nieuws stelt de politie al meerdere mensen te hebben opgepakt voor het doorverkopen van gehackte accounts. Bol.com, Wehkamp en Zalando stellen alle bestellingen te monitoren en verdachte transacties te onderzoeken.