Twinkle | Digital Commerce

Alibaba en Trump doen ‘loze’ banenbelofte

2017-05-28
445250
  • [nieuws]
  • 1:09

Alibaba’s voorman Jack Ma belooft aanstaand VS-president Trump een miljoen extra banen in de VS door zijn Chinese verkoopplatformen open te stellen voor kleine Amerikaanse ondernemingen.


Alibaba zegt toe de deur te openen voor een miljoen Amerikaanse MKB-bedrijven, wat evenzoveel banen in de VS oplevert. De bereidheid van de Chinese e-commerce reus tot samenwerking met het Amerika van Trump lijkt een verzoenende wending in het licht van de spanningen tussen beide grootmachten. Trumps protectionistische verkiezingsbeloften en zijn aankondiging fikse BTW-heffingen op import uit China te heffen, zetten de relatie tussen de landen onder druk.

Zwarte lijst
Bovenop de spanning tussen de landen kwam onlangs het nieuws dat de United States Trade Representative (USTR) Alibaba’s verkoopplatform Taobao op zijn zwarte lijst terugplaatste wegens verkoop van namaakartikelen. Een zware klap voor de Chinese pure player, die juist verkooppartners uit het Westen wil aantrekken.

Werkgelegenheid
Ma initieerde gisteren een toenaderingspoging met de belofte van een miljoen banen voor Amerikanen. Die zouden vooral ontstaan bij kleine ondernemingen uit de VS, voor wie Alibaba de poorten naar de Chinese consumenten opent. De analisten van Marketwatch plaatsen echter kritische kanttekeningen, kijkend naar de werkgelegenheid die Amazon, eBay en Etsy met hun marktplaatsen hebben geschapen. Ma noch Trump heeft zich uitgelaten over de aard van de banen, bijvoorbeeld of het om volledige banen (fte) gaat.