Twinkle | Digital Commerce

‘ Minstens 250 Nederlandse webshops gehackt’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:06

Beveiligingsonderzoeker Willem de Groot heeft een lijst gepubliceerd van webshops die wereldwijd gehackt zouden zijn om consumenten te kunnen skimmen. Het zou gaan om ongeveer 5900 webwinkels, waarvan 250 voornamelijk kleine shops van Nederlandse bodem.

Hackers zouden volgens Willem de Groot bij elk van de webwinkels op de lijst malware hebben geïnstalleerd, waardoor betaalgegevens van consumenten worden doorgestuurd en verhandeld door internetcriminelen. Creditcardnummers worden bijvoorbeeld voor zo’n 30 dollar online doorverkocht.

Kleine webshops
In de gepubliceerde analyse staan kleinere Nederlandse webshops als Allesvoorcarnaval.nl, Aquarium-store.nl en Badendesign.nl. Grote webshops als Bol.com, Coolblue of Zalando staan niet op de lijst. Wel worden de online winkel van Audi, die van zangeres Bjork en van de Maleisische overheid genoemd.

Stijgende cijfers
De onderzoeker waarschuwt dat in een jaar tijd het aantal skimming-gevallen flink is gestegen en dat webwinkeliers vaak te weinig investeren in het up-to-date houden van beveiligingssoftware. Sinds zijn laatste analyse in november 2015 zou het aantal gehackte webshops met bijna 70 procent zijn gestegen. De Groot heeft melding gemaakt bij Google en hoopt daarmee dat er een waarschuwing in de browser verschijnt wanneer een consument in de webshop komt.

Lees ook: