Twinkle | Digital Commerce

Zalando: 8,8 procent omzet is winst

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:11

Zalando heeft in het afgelopen kwartaal een kwart meer omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De teller bleef staan op 916,4 miljoen euro. Hoeveel van die omzet uit Nederland komt, maakt Zalando niet bekend. Duidelijk is wel dat de winst fors groeide.

De nummer 3 van de Twinkle100 rapporteert een brutowinst (ebit) van 80,9 miljoen euro, bijna een verdriedubbeling ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar:

Zalando gaf vorige maand al te kennen dat er een winstsprong aan zat te komen. De vandaag gepubliceerde cijfers zijn definitief.

Meeste groei buiten DACH-regio
Duidelijk wordt dat Zalando's groei voornamelijk komt van de landen buiten de thuisregio Duitsland, Oostenrijk en Zwitersland (DACH). 'Rest of Europe' tekende voor 34,3 procent omzetgroei, bijna twintig procentpunten meer. De kernregio - met een brutowinstmarge van 13,9 procent uitermate renderend - is nog wel goed voor iets meer dan de helft van Zalando's omzet, maar het omslagpunt is nabij. Met het vergoten van de omzet elders zal ook het rendement (4,1 procent brutowinstmarge) daar allicht verbeteren.

Rendement
Zalando (10.600 werknemers) verkoopt 150.000 verschillende producten van vijftienhonderd merken. Het bedrijf ligt op koers voor een jaaromzet van 4 miljard euro. In de eerste helft van 2016 verwerkte het bedrijf orders van 19 miljoen verschillende klanten. Gemiddeld bestelden zij (na aftrek van retouren) voor 66 euro per keer: