Twinkle | Digital Commerce

Drone dropt bestelling in Nederlandse pakketbus

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:32

B2C Europe heeft de handen ineengeslagen met Parcer om dronebezorging realiteit te maken. De pakketbussen van Parcer kunnen dankzij radio frequencey identification (rfid) door de onbemande vliegtuigjes worden geopend.

Niet zonder trots laten B2C Europe en Parcer vandaag weten dat ze samenwerken in drone-bezorging. Het gaat vooralsnog om een experiment. Beide bedrijven zeggen mogelijkheden te willen verkennen om pakjes te bezorgen zonder dat er iemand aan te pas komt; geen geadresseerde én geen bezorger. Hieronder ziet u hoe de door Zign Innovations ontwikkelde oplossing werkt:

Cross-border specialist
B2C Europe noemt zichzelf specialist op het gebied van cross-border pakketbezorging. Het Nederlandse bedrijf beschikt over warehouses in verschillende landen om grensoverschrijdende verkopen te faciliteren. Sinds een paar jaar bewerkt B2C Europe, dat vorig jaar extra kapitaal aantrok, ook de Chinese markt.

Pakketbussen
Sesam Solutions is een van de Nederlandse aanbieders van pakketkasten voor webwinkelbestellingen; de Parcer werkt bij alle webshops en vervoerders. De consument kan zo’n connected kast kopen en bij zijn huis plaatsen. ‘Bij het afrekenen van een online bestelling ontvangt hij via zijn gebruikersaccount van Parcer een automatisch gegenereerde en unieke code. Deze code plaatst hij achter zijn naam en verschijnt zo op het adreslabel dat de webshop op de bestelling plakt. De bezorger tikt vervolgens vanaf het pakketlabel de code in op de Parcer, die daarmee geopend wordt voor het pakket’, aldus Sesam Solutions eind vorig jaar bij de introductie.

Nachtbezorging
Via rfid kan de pakketkast dus ook op afstand worden geopend, getuige de video. Omdat er geen bezorger meer nodig is kunnen leveringen én retouren bijvoorbeeld ook ’s nachts geschieden, schetsen B2C Europe’s Rijk van Meekeren en Parcer’s Hans van Nikkelen Kuijper. Voorlopig bevindt deze vorm van pakketbezorging zich nog in de experimentele fase, zoals eigenlijk alle initiatieven met drone-bezorging van winkelpakjes.