Twinkle | Digital Commerce

Tweewielers van duizenden fietsenwinkels op Opruimfietsen.nl

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:31

Opruimfietsen.nl presenteert zich als ‘het online platform van de Nederlandse rijwielvakhandel’. Op de site zijn nieuwe fietsen te koop van oude modellen. Consumenten kunnen een rijwiel afrekenen met iDeal en vervolgens met de aankoopbevestiging afhalen in de verkopende winkel.

Oprichter Willem Walenkamp, die komt uit een geslacht van fietsverkopers, schetst dat de klassieke rijwielhandel de laatste jaren concurrentie heeft gekregen van online aanbieders. Hij neemt ook waar dat internetpartijen winkels zijn gaan openen om de klant goed te bedienen, waaronder bijvoorbeeld Fietsuniek.nl (‘De conversie is 99 procent’)

Straal
Met Opruimfietsen.nl wil hij het beste van twee werelden combineren, maakt hij duidelijk aan vakblad Tweewieler: de etalage van internet en het vakmanschap van de fietsenmaker. ‘Consumenten kunnen online een fiets bestellen en deze bij een van de 2.500 fietsenwinkels ophalen.’ Op de site geven klanten zelf aan binnen welke straal ze willen zoeken.

Uploaden via een app
Vakhandelaren kunnen rijwielen op Opruimfietsen.nl te koop zetten via een speciale mobiele applicatie. Ze moeten een aantal gegevens invullen, ze kunnen er drie foto’s bij plaatsen en ze moeten een prijs definiëren. Opruimfietsen.nl rekent 149,95 euro per jaar (het introductietarief bedraagt 49,95 euro, mede dankzij een samenwerking met verzekeraar ENRA) voor toelating tot het platform. Daarnaast brengt de nieuwkomer 5 procent commissie over de verkopen in rekening.

Prijzen en lokale concurrenten
Fietswinkeliers kunnen zelf bepalen voor hoeveel ze de overjarige modellen te koop aanbieden op Opruimfietsen.nl. De concurrent om de hoek krijgt de prijzen niet te zien, aldus Walenkamp: ‘De prijzen zijn alleen te zien door de consument die geïnteresseerd is in een fiets en dus niet door collega-dealers. Pas na bevestiging van de koop krijgt de consument te zien bij welke dealer de fiets afgehaald kan worden.’

Lees ook: Online fietsverkoop in de lift (5 november 2015)