Twinkle | Digital Commerce

3,1 miljoen euro winst voor Coolblue

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:34

Coolblue heeft vorig jaar 3,1 miljoen euro winst geboekt, op een omzet van 555 miljoen euro. De winstmarge kwam lager uit dan in 2014, maar de nummer 4 van de Twinkle100 investeerde ook flink. ‘Korte termijn winstmaximalisatie is niet ons doel.’

Dat zegt medeoprichter annex eindbaas Pieter Zwart tegen Quote, om eraan toe te voegen: ‘Overigens vinden we op lange termijn geld verdienen en klanten blij maken wel degelijk belangrijk.’

Omzetgroei
Het zakenblad schrijft over de afgelopen jaarcijfers van Coolblue. De omzet van het bedrijf groeide in 2015 met 54 procent, nog harder dan in de jaren daarvoor:

Altijd winstgevend
Zwart geeft bij herhaling te kennen dat zijn bedrijf vanaf dag één winstgevend is geweest. ‘We maken vele miljoenen per jaar winst, maar dat hangen we uit bedrijfsoogpunt niet aan de grote klok’, zei hij eerder dit jaar tegen de Telegraaf in een artikel over de achterblijvende winstgevendheid van webwinkels.

Zwarte cijfers
Anders dan concurrent Bol.com - volgens directeur Daniel Ropers zou het ‘zeer goed’ zijn als de webwinkel over twee jaar zwarte cijfers schrijft - koppelde Coolblue investeringen in software, logistiek en personeel vorig jaar aan winst. Voor de werkmaatschappij, Coolblue Holding, kwam die uit op 3,1 miljoen euro, blijkt uit de gedeponeerde stukken bij de Kamer van Koophandel. Dat is ruim de helft minder dan in 2014.

HAL
Begin deze lente presenteerde Coolblue met investeringsmaatschappij HAL een nieuwe aandeelhouder, de vierde naast de drie oprichters. Het minderheidsbelang helpt Coolblue om vervolgstappen te maken, aldus Zwart bij de bekendmaking. ‘Denk aan een verdere uitrol het buitenland in, of misschien zelfs wel een beursgang.’ Dit jaar wil de online retailer duizend nieuwe mensen aannemen om de plannen te realiseren.

Dividend
Coolblue keerde vorig jaar 10,7 miljoen euro dividend uit aan de aandeelhouders. Meer daarover leest u bij Quote.