Twinkle | Digital Commerce

Picnic wil ook (non-food) orders van anderen bezorgen

2017-05-27
180101
  • 1:44

Picnic wil op termijn ook non-food orders van andere webwinkels bezorgen met zijn elektrische busjes. ‘Denk ook aan retouren, die kunnen ook mee’, aldus medeoprichter Michiel Muller. Volgens hem staat de appsuper nog niet aan de vooravond van deze plannen maar zal het ook ‘geen jaren duren’.

Muller sprak gisteren bij de presentatie van Picnic in Utrecht. De mobiele supermarkt start daar eerst in Leidsche Rijn, om binnen acht tot tien weken de gehele domstad voor zijn rekening te nemen. Picnic bezorgt daar vanuit een 1.500 vierkante meter grote hub in winkelcentrum The Wall. Deze hub wordt bevoorraad vanuit het dc in Nijkerk. Een tweede magazijn staat voor volgend jaar op de planning.

Duurzaamheid
De gemeente Utrecht ging onder andere met Picnic in zee vanwege de duurzame instelling van het bedrijf. ‘De gemeente ziet graag een partij komen die zorgt voor duurzame distributie en geen fijnstof uitstoot’, tekent Distrifood op uit Muller’s presentatie. ‘Sinds de start van Picnic in Amersfoort hebben we 100.000 ritjes van consumenten naar de supermarkt bespaard. Dit soort cijfers zijn voor gemeenten echt een thema.’

‘We zijn toch onderweg’
Daarom past ook het bezorgen van orders van andere webwinkels goed bij Picnic, dat onlangs tot de Beste Startende Webwinkel van Nederland werd gekroond. ‘Mensen komen daarvoor naar ons toe en wij staan er open voor’, aldus Muller. ‘Albert Heijn wil het niet doen, wij draaien het juist om. We hebben zoiets van: we zijn toch onderweg naar een klant, dus waarom geven we die ook niet het boek dat hij bij een boekhandel uit Amersfoort heeft besteld.’

Klantenkring
Picnic is nu aanwezig in Amersfoort, Leusden, Soest en Utrecht en bedient achtduizend klanten. Dit zijn volgens Muller mensen die één of meerdere keren besteld hebben. 15 tot 20 procent van de klanten bestelt twee keer per week. Eerder liet Picnic al weten zo’n 10 procent van de Amersfoortse huishoudens te bedienen.

Medeoprichter Frederik Nieuwenhuys is keynote speaker tijdens Logistiek & E-commerce op 14 juni in Almere. Hij spreekt hier over Picnic’s combinatie van microplanning met realtime analytics.