Twinkle | Digital Commerce

Paradigit wil online door na faillissement

2017-11-08
180101
  • 1:51

Nog geen zes weken na het faillissement van V&D en een week na het bankroet van de Klein Retail Group, is opnieuw een speler uit de Twinkle100 kopje onder gegaan. Het betreft de veelvuldig gelauwerde nummer 28, Paradigit. De webwinkel valt buiten het faillissement en blijft open.

Met een e-commerce omzet van 55 miljoen euro in 2014 is Paradigit de huidige nummer 28 van de Twinkle100. Het retailbedrijf werd meerdere keren uitgeroepen tot beste computerketen. Nog geen anderhalf jaar geleden won Paradigit de ‘Cross Channel Award 2014’, gelieerd aan ABN Amro’s verkiezing voor de beste winkelketen van Nederland.

Fysieke voetafdruk
Het ging al een tijdje niet goed met Paradigit. Het bedrijf, in 1992 opgericht door Arjen de Koning, sloot medio vorig jaar 10 van zijn 22 winkels om zich meer toe te leggen op online verkoop. De fysieke voetafdruk zou weer worden vergroot met tien shop-in-shops bij V&D, maar daar zijn er maar vijf van geopend. Met het faillissement van V&D is die inkomstenstroom snel opgedroogd. E-commerce voorman Martijn van Peer vertrok naar Interpolis.

Faillissement
De rechtbank in Den Bosch heeft het faillissement van Paradigit, waar de winkels, de shop-in-shops en distributiecentrum PDC onder vallen, dinsdag uitgesproken. ‘Dit als gevolg van de aanhoudende malaise in de retailmarkt, die helaas ook aan Paradigit niet voorbij is gegaan’, aldus de onderneming. ‘Paradigit gaat in gesprek met de curator om de mogelijkheden van een gedeeltelijke doorstart te verkennen.’ Er zijn ongeveer tweehonderd werknemers betrokken.

Verder als webwinkel
De formule gaat online verder, is de strijdbare belofte op de homepage: 'Paradigit gaat verder als webwinkel. Met de service zoals u van ons gewend bent!' Elders op de site is te lezen dat de webwinkel ‘een zelfstandige en financieel sterke onderneming betreft', die niet wordt geraakt door het faillissement. Het streven is om, in overleg met de curator, alle garantieaanvragen van de fysieke winkels te blijven voortzetten vanuit de webwinkel.

Distributiecentrum
Online mag Paradigit door blijven draaien, directeur De Koning moet wel dringend op zoek naar een oplossing voor het failliete distributiecentrum, laat hij Tweakers weten. 'Want die is nodig voor de webwinkel.'
 
Lees ook: Paradigit: ‘Loyaliteit creëren met big data en content’ (21 januari 2015)