Twinkle | Digital Commerce

Amazon legt ruim 5 miljard dollar toe op verzending

2017-11-11
180101
  • 1:27

Amazon heeft in zijn afgelopen recordjaar ruim 5 miljard dollar toegelegd op de verzending van zijn producten. Dat blijkt uit cijferraportages van het bedrijf. Daaruit is ook op te maken dat Duitsland de grootste internationale markt is voor Amazon.

Amazon realiseerde vorig jaar voor het eerst een omzet van meer dan honderd miljard dollar. De teller bleef staan op 107 miljard. Om tot die omzet te komen maakte Amazon ruim 11,5 miljard dollar aan shipping costs (11,6 procent van de omzet). De opbrengsten, onder andere uit Fulfillment by Amazon en Amazon Prime, bedroegen niet meer dan 6,5 miljard dollar. Onder de streep kwamen de verzendkosten daarmee uit op 5.019 miljoen dollar (klik om te vergroten):


In 2014 legde Amazon nog ‘maar’ 4,2 miljard dollar toe op de verzending, het jaar ervoor 3,5 miljard dollar. Ook in relatieve zin is de kostenpost groter geworden: het ging in 2015 om 5,1 procent van de omzet, versus 5,0 procent in de jaren daarvoor.

Internationale markten
Uit de cijfers van Amazon blijkt verder onder meer dat Duitsland vorig jaar goed was voor 11,8 miljard dollar omzet. Dat is minder dan de 11,9 miljard dollar van het jaar ervoor, een afname veroorzaakt door de devaluatie van de euro; de omzet in onze munteenheid groeide van een kleine 9 miljard euro in 2014 naar dik 10,6 miljard euro vorig jaar. Het Duitse weblog Exciting Commerce visualiseert dit als volgt:


Niet ver achter Duitsland droegen Groot-Brittannië en Japan vorig jaar het meeste bij aan Amazon’s inkomsten. De landen uit deze top 3 zijn ieder goed voor meer omzet dan de 'rest van de wereld' bij elkaar: