Twinkle | Digital Commerce

Schrijvers eisen onderzoek naar prijsafspraken Amazon

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:22

Een grote groep Amerikaanse schrijvers heeft een brief ondertekend waarin zij het ministerie van Justitie vragen onderzoek te doen naar de dominantie van Amazon op de boekenmarkt. Authors United spreekt van een ‘ongehoorde macht’.

Amazon heeft volgens Authors United 40 procent van de Amerikaanse boekenmarkt en tweederde van de e-book markt in handen. Veel uitgevers dienen akkoord te gaan met Amazon’s veel lagere boekenprijs om op Amazon.com te kunnen verkopen. De pure player ruziede vorig jaar zeven maanden met uitgever Hachette onder andere over de prijs van zijn boeken op het platform.

Buttons verwijderen
Om Hachette over te halen akkoord te gaan met Amazon’s prijsvoorwaarden verwijderde de retailer de preorder buttons op de productpagina van een aantal Hachette-titels en vertraagde het de bezorging. Uiteindelijk bereikten Hachette en Amazon in november een akkoord.

Prominente schrijvers
Authors United, waar volgens The Wall Street Journal veel prominente schrijvers bij aangesloten zijn, werd naar aanleiding van deze strijd opgericht. De brief is met 575 handtekeningen overhandigd aan het ministerie van Justitie.

Amazon en Nederlandse uitgevers
De Verenigde Staten is niet de enige markt waar Amazon met uitgevers touwtrekt over de prijzen van boeken en e-books. Sinds de lancering van Amazon.nl staan Nederlandse e-book verkopers voor hetzelfde dilemma: de prijsvoorwaarden van Amazon accepteren of niet? Het bedrijf wil onder andere altijd de hoogste inkoopkorting krijgen, waardoor de uitgever de voorwaarden die het met andere (online) verkopers afspreekt altijd ook voor Amazon moet laten gelden. Daarnaast wil Amazon zelf bepalen hoe het de ingekochte e-books exploiteert, bijvoorbeeld in een abonnementsdienst voor e-books als Kindle Unlimited.