Twinkle | Digital Commerce

Na bol verzendt ook Amazon zonder ‘omdoos’ in Nederland

2023-11-09
1000562
  • [nieuws]
  • 1:35

Amazon gaat in Nederland pakketten die daarvoor geschikt zijn in de originele verpakkingen zonder extra verzenddoos aan klanten leveren. Het bedrijf wil daarmee het aantal gebruikte materialen inperken.

Amazon volgt daarmee het voorbeeld van onder meer bol, dat hier in 2019 mee begon. Je ziet steeds vaker dat webwinkeliers pakketten zonder omdoos verzenden. Amazon is nu weer een grote speler die dat gaat doen.

Het gaat om een selectie aan duizenden producten, waaronder keukenaccessoires, sportartikelen en kantoorbenodigdheden, en dus ook pampers (zie foto). Deze vallen onder het programma ‘Ships in Product Packaging’ van Amazon. Die artikelen zitten al in een stevige verpakking, hebben volgens Amazon zelfs verschillende ‘valtests’ doorstaan en worden met de verzendlabel erop verstuurd naar klanten. Die klant krijgt het bij bestelling te horen als een order zonder omdoos wordt bezorgd. Wie dat – om wat voor reden dan ook – liever niet wil, kan dat aangeven. In dat geval wordt het artikel alsnog in een extra verpakking verzonden.

Lees ook: 'Verzenden zonder omdoos: reëel of toekomstverhaal?' (Twinkle 6 2019)

Volgens Amazon heeft het bedrijf sinds 2015 wereldwijd al meer dan 2 miljoen ton aan verpakkingsmateriaal bespaard en het gewicht van de verzendverpakking per zending al aanzienlijk verminderd.

'Zonder omdoos de norm'

Roeland Donker, country manager Amazon.nl: ‘Onze klanten willen gemakkelijke en passende recyclebare verpakkingen, die afval minimaliseren en tegelijkertijd een schadevrije levering garanderen. Maar het reduceren van verpakkingen is voor ons niet genoeg. Het idee achter dit programma is om die extra verzenddoos met ons logo erop alleen nog maar in te zetten als klanten erom vragen of het absoluut noodzakelijk is. Verzenden zonder extra verzendverpakking zal de norm worden voor veel artikelen uit ons assortiment. Het helpt ons om de impact ervan op het milieu te reduceren.’

Amazon moedigt verkooppartners aan om hun producten te verpakkingen in gemakkelijk te openen en recyclebare verpakkingen, zodat uiteindelijk meer producten in aanmerking komen voor verzending zonder omdoos.