Twinkle | Digital Commerce

PostNL: pakjesomzet bijna half zo hoog als brievenbusomzet

2017-05-27
180101
  • 1:35

PostNL’s omzet uit pakketbezorging groeit nog altijd stevig, het afgelopen kwartaal met 8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet uit brievenbuspost in Nederland is nog ruim twee keer zo hoog, maar de takken groeien snel naar elkaar toe.
 
In zijn cijferbericht van vanochtend spreekt PostNL over ‘solide resultaten’. De totale omzet kwam uit op 827 miljoen euro, 3 miljoen minder dan in het hetzelfde kwartaal vorig jaar. Door de verkoop van zijn Britse dochterbedrijf werd een nettoverlies van 4 miljoen euro geboekt, maar ‘onderliggend’ zijn de cijfers zwart (39 miljoen euro winst). Ceo Herna Verhagen verwacht dat de tweede helft van dit jaar beter zal zijn dan de eerste.

Pakjes versus brieven: omzet
Hieronder is te zien dat de Nederlandse pakjesomzet van PostNL met 8 procent is gegroeid, terwijl de brievenbusomzet met 5 procent afnam:

Pakjes versus brieven: volume
PostNL bezorgde in het afgelopen kwartaal ruim 7 procent meer pakjes dan in dezelfde periode vorig jaar. Het volume aan brievenbuspost daalde met 11 procent. Verhagen daarover: ‘Bij Mail in Nederland compenseerden tariefverhogingen en kostenbesparingen deels de volumedaling. Pakketten zette de solide prestaties voort met een volumegroei van 7 procent, geholpen door groei van de internationale volumes.’

Bezorgmodel
Volgens PostNL zijn er de afgelopen belangrijke stappen gezet naar een ‘duurzaam bezorgmodel’. Ongeveer 1.150 zelfstandige pakketchauffeurs kunnen een vast arbeidscontract krijgen bij PostNL, of 10 procent extra beloning voor hun diensten als ze zelfstandig blijven. Veel van de zogenoemde subcontractors zijn niet te spreken over het voorstel. Een deel van hen legde het werk medio vorige maand een aantal dagen neer. Ook werden depots geblokkeerd. De rechter oordeelde dat die blokkades onrechtmatig zijn.

Individuele gesprekken
Verhagen vertelde vanochtend op Radio 1 dat de komende tijd gesprekken zullen worden gevoerd met individuele subcontractors over hun arbeidsvoorwaarden.