Twinkle | Digital Commerce

Rechter: Amazon misbruikt merknamen in zoekmachine

2017-11-09
180101
  • 1:02

Een Duitse rechter oordeelt dat Amazon de wet overtreedt met zijn zoekmachine. Het bedrijf doet automatisch suggesties voor merkproducten die niet te koop zijn op Amazon.de. In plaats daarvan worden soortgelijke artikelen van anderen voorgeschoteld.

De klacht tegen Amazon in Duitsland werd ingediend door het Oostenrijkse goFit Gesundheid, fabrikant van home fitness equipment. Het bedrijf is onder andere bekend van de matten die het verkoopt voor voetreflexmassage.

Auto complete
GoFit verkoopt niet op of via Amazon.de, maar het stelde vast dat de Duitse marktleider die indruk wel wekt door automatisch zoeksuggesties in die richting aan te vullen (auto complete).

Wie op de gesuggereerde resultaten klikt, komt uit bij het soort producten dat goFit verkoopt. Maar dan van andere aanbieders. De fabrikant stapte naar de rechter.

Soortgelijke zaak in eigen land
De rechtbank in Keulen stelde goFit deze week in het gelijk. De uitspraak moet nog van kracht worden en voorlopig lijkt Amazon ook nog geen wijzigingen te hebben aangebracht. Wordt met andere woorden vervolgd. Ondertussen loopt in de Verenigde Staten een soortgelijke zaak tegen Amazon, aangespannen door horlogemaker Multi Time Machine.