Twinkle | Digital Commerce

Pakketbezorgers PostNL breiden acties uit

2017-05-27
180101
  • 1:30

Ondanks nieuw overleg hebben zelfstandige pakketbezorgers van PostNL hun acties uitgebreid. Volgens Maurice Jacobs van belangenbehartiger SubcoPartners wordt er vandaag bij ongeveer tien depots gestaakt. ‘De impact verdubbelt.’

Dat laat Jacobs vanochtend weten aan vaktitel Logistiek. De bezorgers zijn ontevreden met het onderhandelingsresultaat dat de FNV boekte over de arbeidsvoorwaarden van 'schijnzelfstandige' chauffeurs. Zij kunnen een vast arbeidscontract krijgen bij het bedrijf, of 10 procent extra beloning voor hun diensten als ze zelfstandig willen blijven.

Volgens SubcoPartners (lees hier wat subcontractors willen) moet het tarief veel sterker omhoog: ‘Als we geen 25 procent loonsverhoging krijgen, is het kiezen tussen langzaam failliet gaan, frauderen of stoppen’, aldus Jacobs gisteren.

Kort geding van de baan
Gisterenavond leek het erop dat de onvrede was gesmoord; uit gesprekken tussen PostNL en de actievoerende pakketbezorgers bleek de ambitie nader tot elkaar te komen. Het kort geding dat het postbedrijf had aangespannen tegen SubcoPartners was daarmee van de baan, liet de rechtbank Midden-Nederland weten.

Impact
PostNL sprak de verwachting uit dat alle bezorgers vandaag weer aan de slag zouden gaan, maar dat is dus niet het geval. Onduidelijk is hoeveel chauffeurs het werk hebben neergelegd. Volgens Jacobs is de impact van de staking per vandaag dus verdubbeld.

Hoofdkantoor springt bij
Onder de kop 'Update werkonderbrekingen' maakt PostNL momenteel melding van de situatie op zijn homepage. Uit het bericht: 'Vanmorgen zijn we opnieuw geconfronteerd met lokale werkonderbrekingen. Op enkele vestigingen heeft een aantal zelfstandige pakketbezorgers het werk wederom neergelegd. We doen ons uiterste best om de gevolgen voor u als klant te beperken. Medewerkers van het hoofdkantoor springen bij om zoveel mogelijk pakketten te bezorgen. In grote delen van het land worden de pakketten gewoon bezorgd. In de regio’s waar actie wordt gevoerd, zal onze bezorging mogelijk vertraagd zijn. Excuses voor het ongemak.'